6. La Rínxols d'or

La Sara, una noieta de rínxols d'or, es perd pel bosc mentre ella i tota una colla l'estaven netejant.
Buscant una clariana troba una caseta on hi viu una família d'ossos i no es pot estar de tastar la sopa i d'estirar-se una estoneta per descansar, fins que... els tres ossos arriben a casa i se la troben al llit del més petit.

Un conte sobre cura del medi ambient i el respecte.

Competències emocionals que es treballen en aquest conte:
Autonomia emocional: el que fan aquesta colla de nens i nenes per recuperar i tenir cura del bosc cremat, demana de dosis d'automotivació i de responsabilitat importants. I ens permet replantejar-nos des de la crítica, alguns comportaments que malmeten el nostre entorn natural.

Competència social: la nena del conte, tot i formar part d'un projecte basat en el comportament prosocial i de cooperació, tenint cura de la recuperació del bosc, entra en una casa i, sense demanar permís, es menja el menjar d'un dels ossos i s'hi passeja com si fos seva. Aquest conte ens permet parlar sobre les habilitats socials bàsiques i de respecte per la resta, que la Sara no té.

I, si voleu anar una miqueta més enllà amb aquest conte, us convido a utilitzar-lo per fer-ne una crítica, partint de l'evidència científica que les famílies d'ossos no estan formades per parelles de mascle i femella (pare i mare) amb fills/es, sinó que sol ser la mare qui cria i cuida, sola, els seus cadells.
Gairebé en tots els contes tradicionals (si no en tots), el model de família que s'hi mostra és aquest: pare, mare i fills/es, essent el pare el més gran i fort, seguit per la resta (com passa en el conte). En canvi, existeixen una gran diversitat de models familiars en realitat que, segur, teniu representats a l'aula: mares i pares sense parella, famílies amb pares i mares separats/des amb o sense noves parelles, amb o sense altres fills i filles, famílies amb dues mares o amb dos pares, famílies d'acollida, sense presència de pare ni de mare on els adults de referència són avis, avies, tietes, oncles...


Properament, us podreu descarregar un petit dossier amb més informació sobre les competències que es treballen en el conte i alguna activitat per fer a l'aula. Hi estem treballant, gràcies!

Podeu descarregar aquest conte i els altres del concurs, a la web de la Fundació Antigues Caixes Catalanes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada