5. L'arbre de la vida

Un dels grans baobabs de la sabana africana cau enmig d’un gran terrabastall, pels efectes de la sequera. La gent del poblat se n’acomiaden donant-li les gràcies i es comprometen a escampar-ne les llavors com ho fan els elefants perquè la vida segueixi endavant.

Un conte que ens parla dels efectes del canvi climàtic més enllà de les nostres fronteres i en l’equilibri dels ecosistemes.

Un conte que ens convida a treballar l’ODS13 d'Acció climàtica i també l’ODS15 de Vida d'ecosistemes terrestres.


PROPOSTA 1: l'aigua és imprescindible per a la vida en el planeta terra i el canvi climàtic afecta el seu cicle i la seva presència en molts llocs. Descobrim quin és el seu paper i com afecta a les plantes fent diferents experiments:

1.  Proveu de fer germinar una llentia o una mongeta seca sobre d'un cotó fluix, dins de petits pots de vidre o de plàstic transparent, comparant tres situacions diferents: sequera, posant-hi una gota d'aigua un cop per setmana, pluges moderades: manteniu el cotó fluix humit, deixant-hi caure unes gotes d'aigua cada dia, pluges torrencials: afegiu un rajolí d'aigua cada dia, o deixeu-n'hi caure un bon raig un dia concret, i que el cotó fluix quedi cobert d'aigua. Què passa amb la llavor, germina? Es podreix? 

2. Feu el mateix experiment amb tres plantes plantades en testos diferents i, si voleu anar una mica més enllà, compareu si reaccionen igual una planta tropical i una com la farigola o el romaní, que tenen diferents necessitats d'aigua, per entendre millor perquè el bosc mediterrani és diferent que la selva tropical.

3. Feu un seguiment dels diferents experiments, començant per definir les pautes a seguir, la durada prevista de l'experiment, i fent una hipòtesi dels resultats abans de començar. Fotografieu tot el procés i anoteu tot el que aneu observant que passa i, un cop finalitzat, les conclusions a les quals heu arribat, buscant el paral·lelisme amb la realitat amb relació a com afecta el canvi climàtic en la forma de ploure i del repartiment de l'aigua.

Trobareu més informació sobre l'ODS i propostes a la pàgina web de Gencat i en aquest vídeo: 

PROPOSTA:
Descobriu el projecte que es porta a terme a l'Àfrica per aturar l'avançament de la desertificació que ocupa gran part del nord del continent amb la Gran muralla verda i indagueu sobre les propietats dels Baobabs que fan que se'ls consideri l'Arbre de la vida, tan per l'ecosistema (font d'aliment i d'aigua, protecció i refugi) com per a les persones (desenvolupament econòmic, font d'aliment i d'aigua, propietats medicinals...).

En aquests enllaços trobareu informació que us hi pot ajudar:


Trobareu més informació i propostes a la pàgina web de Gencat i en aquest vídeo: 


Competències emocionals que es treballen en el conte:

Autonomia emocional: en aquest conte s’hi veuen reflectides diferents competències presents en l’autonomia emocional, com són l'automotivació la responsabilitat o l'esperit crític.

Competència Social: el comportament prosocial i la cooperació són essencials en la vida d'una comunitat, i són clau per engegar projectes com el que ens presenta el conte.

 

Habilitats per a la vida i el benestar: també ens permet treballar competències com el saber fixar objectius adaptatius, la presa de decisions i, especialment, tot allò què té a veure amb una  ciutadania activa, participativa, crítica, responsable i compromesa.


Podeu descarregar aquest conte i els altres del concurs de la seva web a la Fundació Antigues Caixes Catalenes.

Moltes gràcies! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada